Pandemifondens pris för unga forskare - Här är pristagarna 2022

I slutet av förra året delades två priser ut av Pandemifonden i syfte att stötta och uppmärksamma framstående unga virusforskare. Pristagare för 2022 är Leo Hanke vid Karolinska Institutet och Annasara Lenman vid Umeå Universitet.

Sigvard Olofsson-priset 2022 går till Annasara Lenman. Annasara är 39 år och arbetar som universitetslektior vid Institutionen för Klinisk Mikrobiologi på Umeå Universitet. Hennes forskning inriktar sig främst på luftvägsvirus, däribland coronaviruset SARS-CoV-2.

“Jag är intresserad av att identifiera de mekanismer som virus använder sig av för att orsaka sjukdom och bättre förstå vilka underliggande faktorer som påverkar varför människor drabbas så olika av samma virus.”

Med intresse för att förstå underliggande faktorer hoppas Annasara att hennes forskning framåt ska kunna leda till nya läkemedel mot virus.

“Ett stort problem med virusinfektioner är bristen på effektiva läkemedel. Om vi bättre förstår hur virus gör oss sjuka så kan vi identifiera nya mål som nya läkemedel kan utvecklas emot.”

Priset från Pandemifonden kommer Annasara använda för sin forskning på luftvägsvirus, där prissumman blir ett viktigt stöd i uppstartsfasen och kommer att bidra till rekryteringen av en ny postdoc.

“Jag är enormt tacksam och hedrad över att få ta emot detta prestigefyllda pris! Virusforskningen i Sverige är på framfart där Pandemifonden utgör en viktig roll och det är otroligt roligt att få vara en del av detta.”

--

Pandemifondens pris för unga forskare går till Leo Hanke, biträdande professor vid avdelningen för infektionssjukdomar och instutitionen för medicin vid Karolinska Institutet i Solna, Stockholm. Intresset för virus går långt tillbaka, speciellt för de molekylära mekanismerna i RNA-virusinfektioner.

“Min forskning fokuserar på den tidiga fasen av virusinfektioner, med särskild tonvikt på nya och återkommande RNA-virus.”

“Vårt mål är att lära oss mer om de molekylära processer som sker under de tidiga stadierna av virusinfektioner. Detta inkluderar mekanistiska insikter om hur virus kommer in i celler och replikerar och hur det medfödda immunsystemet svarar på dessa inkräktare. Denna grundforskning är avgörande för att utveckla effektiva vacciner och antivirala terapier.”

Priset från Pandemifonden ser Leo som ett kvitto på att han är på rätt väg, och han ser nu fram emot att accelerera forskningen.

“Priset är ett fantastiskt erkännande av vårt arbete. Det kommer att hjälpa till att finansiera vårt framtida arbete, som kommer att fokusera på ytterligare virusfamiljer som har potential att orsaka epidemier eller pandemier”

Previous
Previous

Pandemifonden tar emot privat donation om en miljon kronor

Next
Next

UTLYSNING: PROJEKTANSLAG FÖR FORSKNING OM POSTCOVID