Om oss
Pandemifonden är en nationell insamlingsfond som syftar till att stärka svensk virusforskning och förhindra virusorsakade sjukdomar och pandemier. Vi ser optimistiskt på framtiden, för vi vet att kunskap gör skillnad.
Vår vision
Vi vill bekämpa virus och virusorsakade sjukdomar. Detta vill göra genom att stödja svensk vetenskaplig forskning inom området virologi och virusorsakade sjukdomar, medverka till den vetenskapliga utvecklingen inom området och upplysa om virusorsakade sjukdomar och följdsjukdomar, samt om svensk virusforskning.
Vi vill också inspirera fler unga till att vilja forska om virus. Det har aldrig varit viktigare. För att kunna bekämpa virusinfektioner och virusorsakade pandemier så behöves betydligt mer kunskap, och därför också fler virusforskare.
Våra ändamål
Pandemifondens ändamål är att bekämpa virusorsakade infektioner och förhindra framtida virusorsakade pandemier . Detta, genom att:
Stödja svensk vetenskaplig forskning inom området virologi och virusorsakade sjukdomar.
Medverka till den vetenskapliga utvecklingen inom området virologi genom att finansiera, organisera, och samordna svensk forskning inom området virologi och virusorsakade sjukdomar.
Upplysa om forskning i ämnet virologi och hur virusorsakade sjukdomar – inklusive pandemier – påverkar folkhälsa, dödlighet, sjukvård, livsmedelsförsörjning, industri, ekonomi och samhället i stort.
Hur används insamlade medel?
De insamlade medlen som inkommer till Virus- och pandemifonden går till att stärka svensk virusforskning. Virus- och pandemifonden innehar 90-konto och följer därmed regler och riktlinjer från Svensk Insamlingskontroll. Detta för att säkerställa att de medel som kommer in till fonden går till allmännyttiga ändamål.
Här kan du som forskare läsa mer om hur du söker forskningsanslag.
90-konto
Hur säkerställer vi att pengarna går till våra ändamål? Kvalitet och kontroll är avgörande frågor för oss. Därför är vi anslutna till Svensk Insamlingskontroll vilket innebär ökad granskning av fonden, och mer ökad säkerhet för dig som givare.
Varför behövs Pandemiden?
Ett mikroskopiskt virus kan få globala konsekvenser. Det har forskarna vetat länge, men under under coronapandemin blev det tydligt för hela samhället. Förutom konkreta verktyg som vaccin, antivirala läkemedel och diagnostik, behöver vi förstå mer om hur virussjukade sjukdomar och pandemier ska motverkas och förebyggas. Visste du att det finns tusentals virus som forskarna inte vet tillräckligt mycket om, och som alla utgör ett potentiellt hot?
Virus– och pandemifonden finns för att stärka svensk virusforskning och motverka virusorsakade sjukdomar, följdsjukdomar och pandemier. Bakom Pandemifonden står Svenska Sällskapet för Virologi – en oberoende och fristående ideell förening som startades 2009 och idag samlar fler än 250 svenska virusforskare. Med din hjälp vill vi stärka forskningen och sprida livsviktig kunskap.
GIVA Sverige
Virus- och pandemifonden är medlem i branschorganisationen GIVA Sverige som arbetar för ett tryggt och ökat givande i Sverige. Som medlemmar förbinder sig Pandemifonden till att följa GIVA Sveriges stadgar och kvalitetskod för tryggt givande.
Uppförandekod Insamlingspolicy
Vår styrelse
Pandemifondens styrelse består av forskare med olika spetskompetens inom området virologi. Tillsammans representerar de universitet från stora delar av Sverige. Styrelsen beslutar om Pandemifondens organisation och riktning, granskar arbetet och tar beslut i stora frågor.
Se hela styrelsen här.
Vårt Society Advisory Board
För att stärka samhällets beredskap mot virussjukdomar och pandemier har Pandemifonden inrättat en kommitté med experter från samhället. Vårt Society Advisory Board består av representanter från olika samhällssektorer - som hotell, transport, kultur, idrott, skola, restaurang och sjukvård.
Tillsammans arbetar vi gränsöversskridande för att höja samhällets beredskap mot virusorsakade sjukdomar. Genom dialog, lärdomar och bättre verktyg vill vi öka virussäkerheten i samhället.
Se alla representanter här.
Kansli
Niklas Arnberg, generalsekreterare
Johan Nordgren, Kassör & verksamhetsutveckling
Catharina Lindgren, Ekonomi & verksamhetsutveckling
Sara Valtersson, Kommunikatör & projektledare
Hannah Resare Monsén, Kommunikatör & projektledare